Various vintage fabrics folded and stacked one on top of the other.

Πως να φροντίζετε τα vintage ρουχα σας: Μέρος πρώτο. Οδηγός προς ναυτιλωμένους!

Είστε λάτρης των κλασσικών ρούχων και έχετε αρχίσει να συλλέγετε παλιά κομμάτια;

Τα vintage ρούχα εκτός του ότι μπορεί να είναι ευαίσθητα είτε από τις παλαιότερες μεθόδους βαφής και ραφής, μπορεί να έχουν δει ήδη αρκετά χρόνια αυτόν τον κόσμο και δεν θα ξαναυπάρξουν τέτοιες ποιότητες χειροποίητης κατασκευής. 

Άρα μπορεί βάζοντάς τα απλά στο πλυντήριο στους σαράντα για 2 ώρες να είναι η τελευταία μας επαφή με το πολυαγαπημένο μας ρούχο! Όμως αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να σας τρομάξει μόνο.

Σε αυτό το μέρος θα δούμε μερικές πολύ σύντομες συμβουλές που μπορούμε να έχουμε στον νου μας όταν έρχεται η ώρα να πλύνουμε τόσο τα αγαπημένα μας vintage ρούχα ή και οποιαδήποτε ευαίσθητα ρούχα από την γκαρνταρόμπα μας.

  1. Ελέγχουμε πρώτα την ετικέτα. Προφανώς η ετικέτα θα έχει τα γνωστά σύμβολα για τα οποία θα μιλήσουμε σε βάθος σε άλλο άρθρο, τα οποία μας εξηγούν αν ένα ρούχο πλένεται στο πλυντήριο, αν μπαίνει στο στεγνωτήριο, αν σιδερώνεται, ακόμα και αν επιτρέπεται να πλυθεί με νερό (!). Προσοχή στα ρούχα πριν από το 1971 όπου δεν ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει η γνωστή ετικέτα. Εκεί μπορεί να χρειαστείτε συμβουλή από μοδίστρα σχετικά με το είδος του υφάσματος και την κατάλληλη αντιμετώπισή του.
  2. Ελέγχουμε για απώλεια χρώματος. Σε κάποια παλιά υφάσματα είναι δυνατό λόγω του τρόπου βαφής τους να δούμε απώλεια χρώματος σε επαφή με το νερό. Ένας τρόπος να γνωρίζουμε αν το ρούχο μας επιφυλάσσει κάποια εκπληξη για το πλυντήριο ή ακόμα και για τα χέρια μας, είναι να τρίψουμε ελαφρά με μία βρεγμένη μπατονέτα και να δούμε αν θα χρωματιστεί. Στην περίπτωση απώλειας χρώματος μπορεί να χρειάζεται έμπειρος επαγγελματίας στο στεγνό καθάρισμα.
  3. Βάζουμε καθαριστικό και πάνω στους λεκέδες. Φροντίζουμε τα σημεία που μπορεί να έχουν κάποιο λεκέ ξεχωριστά πριν βάλουμε το ρούχο να πλυθεί ή πριν το πλύνουμε στο χέρι.
  4. Γυρίζουμε τα ρούχα μέσα-έξω. Γενικότερα, πλένοντας ανάποδα τα ρούχα εξασφαλίζουμε ότι η εξωτερική πλευρά που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν θα δεχτεί τριβές από άλλα ρούχα και διαφορετικά υφάσματα που μπορεί να χαλάσουν το χρώμα ή να αλλοιώσουν μία ευαίσθητη ύφανση στην επιφάνειά της.
  5. Επιλέγουμε ευαίσθητα προγράμματα. Το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων είναι πολύ άνετο για εμάς, πολύ αποτελεσματικό, αλλά αναπόφευκτα θα προκαλέσει φθορές σε όλα τα ρούχα μας, πόσο μάλλον σε παλία και ευαίσθητα ρούχα. Γενικότερα λοιπόν αν δεν υπάρχει ανάγκη λόγω σοβαρών λεκέδων, ένα ρούχο μπορεί να πλυθεί σε κύκλο για ευαίσθητα ώστε να μην δέχεται τόσες τριβές μέσα στο πλυντήριο και να αντέξει περισσότερο.
  6. Πλένουμε με χλιαρό νερό. Το χλιαρό νερό μειώνει την πιθανότητα να συρρικνωθεί ένα ρούχο στο πλύσιμο (ειδικά τα μάλλινα κινδυνεύουν όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη). Άρα με χλιαρό νερό και πλύσιμο στο χέρι μπορούμε να προλάβουμε πολλά δυσάρρεστα σε κάποια ευαίσθητα ρούχα.
  7. Χρησιμοποιούμε ευαίσθητα απορρυπαντικά. Τα ισχυρά χημικά που περιέχουν πολλά σύγχρονα απορρυπαντικά μπορούν να καταστρέψουν και να αλλοιώσουν τα χρώματα σε παλαιότερα ρούχα. Χρησιμοποιούμε πιο απλά σαπούνια για ρούχα, όπως πράσινο σαπούνι, μασσαλίας ή ακόμη και για μωρά, ώστε να αποφύγουμε τα ισχυρά χημικά.
  8. Αποφεύγουμε τα στεγνωτήρια ή τα καλοριφέρ. Το καλύτερο στέγνωμα είναι το αργό που συμβαίνει απλά απλώνοντας τα ρούχα.
  9. Σιδερώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποφεύγουμε να λειτουργήσουμε το σίδερο σε μεγάλες θερμοκρασίες. Αν δεν γνωρίζετε το ύφασμα μπορείτε να δοκιμάζετε σταδιακά από τις χαμηλότερες  και να δείτε σιγά σιγά πότε πετυχαίνετε σιδέρωμα χωρίς να κολλάει το σίδερο ή ακόμα χειρότερα να δείτε λιωμένο ύφασμα πάνω του! 
  10. Αποθηκεύετε κατάλληλα. Αν σκοπεύετε σε πιο μακροπρόθεσμη αποθήκευση του αγαπημένου σας ρούχου, για παράδειγμα αλλαγή καλοκαιρινών-χειμωνιάτικων, καλό είναι το ρούχο να αποθηκευτεί σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Ιδανικό υλικό για αποθήκευση υφασμάτων θεωρείται το Tyvek το οποίο αναπνέει και σε συνδιασμό με σκοροκτόνο στην ντουλάπα.

Αυτές είναι οι σύντομες συμβουλές πάνω στις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι της συλλογής και φροντίδας των αγαπημένων σας ρούχων! Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σύμβολα στις ετικέτες, τα διαφορετικά υφάσματα και τις ιδιαιτερότητές τους, τα καλύτερα απορρυπαντικά στον επόμενο οδηγό προς ναυτιλωμένους! Μείνετε συντονισμένοι!
Επιστροφή στο ιστολόγιο